Alles over USB

Met de introductie van USB 3.1 Gen 1 en USB 3.1 Gen 2 is het aantal verschillende uitvoeringen van USB nog groter geworden. Door deze grote diversiteit aan uitvoeringen neemt de verwarring toe over de verschillende stekkers, uitvoeringen, ondersteundede functionaliteiten en snelheden. bijv. de ene USB 3.1-connector is dubbel zo snel als de andere USB 3.1-poort.


Hoe dat kan en wat de verschillen zijn zullen we in deze info pagina proberen uit te leggen. Ook worden er vaak verschillende namen en uitdrukkingen door elkaar heen gebruikt USB-poorten hebben twee belangrijke variabelen.


Namelijk de gebruikte standaard en de gebruikte poort. Inmiddels zijn er de volgende versie uitgebracht: USB 1.1, USB 2.0, USB 3.0 en USB 3.1. Gen 1 en 2. Tevens zijn er verschillende uitvoeringen/toepassingen en aan andere standaarden die soms op USB lijken maar in functionaliteit verschillen denk aan USB OTG, Thunderbolt, MHL, Slimport.

  • Bij de introductie van iedere nieuwe USB versie is de maximale snelheid die wordt ondersteund verhoogd. inmiddes worden al snelheden tot 10Gbit/s ondersteund (USB3.1 Gen2) en kan de USB poort ook goed worden gebruikt als alternatieve ethernet poort.

  • USB poorten en aansluitingen zijn er in een grote verscheidenheid. In de onderstaande table zijn de verschillende type aansluitingen weergegeven. Om apparaten met verschillende aansluitingen toch met elkaar te verbinden zijn de verschillende verloopkabels verkrijgbaar.


    LET OP: Niet alle USB kabels of aansluitingen ondersteunen altijd alle functionaliteit. Let bij de aanschaf goed op of de gewenste functionaliteit ook staat vermeld bij de specificaties.


  • Bij iedere nieuwe release van de USB standaard is ook langzaam het maximaal te leveren vermogen via de (5V) USB aansluiting toegenomen. Met de introductie van USB C is ook ook het max. te leveren voltage toegenomen en is het concept van de USB Power delivery Protocol geintroduceerd.


    Met de komst van USB-PD is het mogelijkgeworden om apparaten via de USB aansluiting op te laden tot 20V - 5A - 100W. De standaard specificatie van de USB-C aansluiting specificeert 5V - 7.5W in standaard uitvoering en 5V - 15W bij actieve kabels.


    Overzicht stroom verzorging verschillende USB versie

    Specificatie Spanning Stroom vermogen
    USB 1.0/1.1    5 Volt   0,1 A   0,5 W
    USB 2.0    5 Volt   0,5 A   2,5 W
    USB 3.0/3.1/3.2    5 Volt   0,9 A   4,5 W
    USB-BC 1.2    5 Volt   1,5 A   7,5 W
    USB-Typ-C    5 Volt   3 A   15 W
    USB-PD 5 bis 20 Volt   5 A  100 W


    USB Power Delivery profielen

    Met de introductie van USB-C is het doormiddel van de verschillende Power Delivery profielen mogelijk geworden om allerlei apparaten van stroom te voorzien. Met USB-PD is het mogelijk om aan beide kanten van de kabel een apparaat van stroom te voorzien.


    Het USB-PD profiel bepaald het voltage, de stroomsterkte en het vermogen die de kabel ondersteund. Er zijn 5 verschillende profielen waarbij een hoger profile altijd downwards compatible is:

    - Power Delivery Profile 1: 2A - 5V (10W) + 3A - 5V (18W)

    - Power Delivery Profile 2: 2A - 5V (10W) + 1.5A - 12V (18W)

    - Power Delivery Profile 3: 2A - 5V (10W) + 3A - 12V (36W)

    - Power Delivery Profile 4: 2A - 5V (10W) + 3A - 12V (36W) + 3A - 20V (60W)

    - Power Delivery Profile 5: 2A - 5V (10W) + 3A - 12V (36W) + 3A - 20V (60W) + 5A - 12V (60W) + 5A - 20V (100W)

     

    LET OP: ER is dus een verschil tussen USB-C en USB-PD. Bij de keuze van USB-C kabels en apparaten zoals dockingstations of laders voor laptops is het dus belangrijk om goed naar de specificaties te kijken van de apparaten en kabels en daarbij te letten op het juiste PD profiel.



  • USB C is de laatste nieuwe USB versie. Een groot voordeel van USB C is dat deze gebruik maakt van een omkeerbare stekker, die nooit verkeerd kan worden aangesloten. De nieuwe aansluiting heeft ongeveer hetzelfde formaat als micro USB maar een afwijkende vorm.

    Onder andere de Apple MacBook maakt gebruik van USB C.  Omdat USB C geen gepatenteerde technologie is wordt het inmiddels wereldwijd omarmd als  industriestandaard door bijna alle fabrikanten.


    USB type-c ondersteunt een transfersnelheid tot 10 Gbps, dat is twee keer sneller dan USB B. USB C is in alle functies downwards compatible.


    Het grote voordeel van een USB C aansluiting is dat er geen verschil is tussen de boven- of onderkant van de connector, het maakt dus niet uit hoe de USB C connctor wordt aangesloten. Zo kan een USB C connector apparaten in twee richtingen van stroomtoevoer voorzien, zonder de kabel om te draaien. Een USB C kan 100 watt aan stroom leveren, wat in principe voldoende is om een laptop of meerdere mobiele toestellen tegelijk op te laden.

  • Hoewel USB-C en USB 3.1 tegelijkertijd zijn ontwikkeld, zijn ze niet hetzelfde. USB 3.1 is de opvolger van USB 2.0 en 3.0, met een aanzienlijk snellere gegevensoverdracht. USB-C is niet compatibel met eerdere USB-versies, maar er zijn wel allerlei USB-C-kabels en -adapters verkrijgbaar. Met de USB 3.1 standaard is er een veel grotere functionaliteit beschikbaar gekomen om allerlei apparaten aan te sturen en te voorzien van voeding ook is de snelheid aanzienlijk hoger (in 3.1 gen.2 - 10Gbps en bij gen.1 - 5Gbps)

  • LET OP: Alle USB C aansluitingen zien er hetzelfde uit maar niet alle apparaten ondersteunen alle functies.


    USB type-C zegt alleen iets over de aansluiting en connector, niet over de snelheid van de verbinding en de functionaliteit. Controleer dus goed van welke usb-standaard er gebruik gemaakt wordt en welke functies ondersteund moeten worden.


    USB C biedt in principe ondersteuning voor de volgende protocollen: alle usb versies van USB 1.0 tot USB 3.1, HDMI, DVI, DisplayPort, Thunderbolt en VGA.

  • *Er zijn ook usb type-c naar VGA verloop kabels verkrijgbaar.


    TIP: Vaak worden apparaten slechts uitgevoerd met een of 2 USB-C poorten en wil je toch meer dan 1 of 2 apparaten aansturen. Ook hier voor zijn handige oplossingen zoals USB-C docking stations

  • Met een usb 2.0-verbinding kan op dit moment al een smartphone met zo’n 2,5 Watt worden opgeladen. Bij Usb type-c krijgen we te maken met USB Power Delivery profielen. Waarbij maximaal 100 Watt ondersteund wordt. Met een USB C aansluiting is dus in theorie zowel een smartphone, tablet of laptop op te laden. Bovendien werkt usb type-c in twee richtingen waardoor je bijvoorbeeld een monitor op je laptop aan kunt sluiten en deze vanuit de laptop van stroom kan voorzien.

  • Met een Type C verbinding is het ook mogelijk om een video met 4K resolutie te versturen naar beeldschermen. Ook harde schijven en andere apparatuur zijn met een USB C verbinding aan te sluiten.


    Er is een groot aanbod van verschillende adapters en adapterkabels beschikbaar maar let goed op welke standaard en functies uw apparaat ondersteunt.


    LET OP: Niet alle apparaten ondersteunen volledig alle funties van de USB-C standaard. Om bijv. beeldschermen aan te sturen moet het apparaat de juitse Alternate mode ondersteunen die is te herkennen aan de afkorting : xx-ALT.

    We onderscheiden daarin onder andere de volgende -ALT types: Displayport (DP-Alt), MHL, PCI expres (PCIe-Alt), Thunderbolt 3 (TB-Alt), HDMI (HDMI-Alt). Let op de juiste specificaties van apparaat om te zien of de USB functie wordt ondersteund.

  • Veel laptops worden tegenwoordig uitgevoerd zonder ethernet aansluiting. Een usb type-c aansluiting is ook te gebruiken voor een etherner verbinding, hiervoor zijn speciale adapters verkrijgbaar in fast ethernet of gigabit uitvoering.


    LET OP: USB 3.1 Gen 2 ondersteund inmiddes al snelheden tot 10Gbit/s. echter USB3.1 Gen 1 ondersteund slechts 5Gbit/s(USB3.1 Gen2). Voor een USB-C ethernet verbinding maakt dit meestal niet uit omdat het netwerk thuis (switches en bekabeling) vaak niet meer dan 1 tot 5 Gbit/s zal ondersteunen


  • Er is een grote diversiteit aan USB kabels en adapters beschikbaar die er er vaak vergelijkbaar uit zien met verschillende benamingen. Belangrijk om te weten is voor welke functie de kabel wordt gekocht en welke functionaliteit de verbonden apparaten ondersteunen.

  • Een USB OTG (On The Go) aansluiting laat bv. een tablet als host en/of als slave functioneren van een ander aangesloten apparaat via één USB-poort. De keuze voor host of slave is afhankelijk van welk einde van de USB-kabel in bv. een tablet gestopt wordt. Met een OTG kabel is het mogelijk om bv. webcams, toetsenborden, muizen of opslag apparaten aansluiten op een tablet of smartphone.


    Tevens kan de OTG kabel de smartphone of tablet van stroom voorzien.


    LET OP: Deze functies worden alleen ondersteund bij apparaten die voldoen aan de OTG standaard.

    Een USB OTG kabel of adapter kan verschillende aansluitingen hebben zoals een usb micro, usb c, usb mini of een standaard USB A.

    Naast de standaard OTG kabel zijn er ook OTG kabels met een extra stroomaansluiting. Deze extra stroomaansluiting kan aangesloten randapparatuur van stroom voorzien zodat deze niet gevoed hoeft te worden vanuit je smartphone/tablet. Sommig apparaten vragen zoveel stroom dat deze apart gevoed moeten worden. Er bestaan ook OTG Y kabels, hiermee kunnen het basis toestel en het randapparaat beide van stroom worden voorzien.


    LET OP: Niet alle apparaten ondersteunen deze OTG functie.

  • Steeds meer apparaten, zoals tablets, worden uitgerust met een SlimPort. De Slimport is een andere versie van de microUSB-poort.  Met deze Slimport kan, naast het ‘normale’ uitwisselen van gegevens, ook beeld worden weergeven op een ander apparaat/beeldscherm. Door het gebruik van een SlimPort adapter of kabel kan via de de microUSB poort het beeld van een tablet of smartphone worden gespiegeld op de tv. Om een tablet met een computer te verbinden gebruikt men een normale USB kabel maar dezelfde poort.

  • Sommige tablets en smartphones beschikken over een (micro)USB poort met MHL (Mobile High-definition Link)-ondersteuning. Hierbij kan met een speciale adapter of kabel het beeld van de tablet of smartphone op de tv worden weergegeven. De microUSB poort is als normale microUSB poort te gebruiken maar kan dus ook beeld weergeven op bijvoorbeeld een tv.

    Met een MHL aansluiting kan de smartphone of tablet ook worden opgeladen tijdens het weergeven van content. Tevens kan de tablet of smartphone worden bediend met de afstandsbediening van de tv.


    LET OP: de HDMI-poort van de tv of monitor moet beschikken over MHL-ondersteuning. Om MHL te gebruiken is een MHL kabel nodig.

  • Heeft een apparaat een Thunderbolt 3 aansluiting, dan ziet deze aansluiting eruit zoals iedere andere USB C poort. Toch is er een groot veschil, zo heeft Thunderbolt 3 genoeg bandbreedte om elk protocol te ondersteunen. In theorie belooft Thunderbolt (Intel) snelheden tot 10Gbps, dit is tweemaal zo snel als USB 3.0.


    Met een Thunderbolt 3 aansluiting verstuur je een video- en datasignaal en laad je het apparaat op over dezelfde aansluiting. Ook kunnen via een enkele poort bijvoorbeeld 2 monitoren worden aangesloten met een 4K resolutie.

  • Een lightning kabel of aansluiting voldoet niet aan de USB-standaard. Een lighting aansluiting is Apple's eigen connector voor de iPhone, iPad, AirPods en meer. Het is vergelijkbaar met USB-C en wordt standaard meegeleverd op Apple-apparaten die sinds september 2012 zijn uitgebracht. Oudere Apple-apparaten maken gebruik van de veel grotere 30-pins eigen connector. Wel zijn er verloop kabels verkrijgbaar van USB naar Lightning.

Cookie-instellingen
U kunt hieronder uw cookie-instellingen kiezen en accepteren: